We wtorek 20 kwietnia o godzinie 18:00 odbędzie się kolejny wykład z cyklu „Kawiarnie naukowe w Uniwersytecie Gdańskim” pt. „Rośliny ulepszone genetycznie – szansą na wyżywienie ludzkości a nie zbędną ingerencją w produkcję żywności”. Spotkanie poprowadzi dr hab. Ewa Łojkowska z Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed. Na wykładzie zostanie omówiony temat konieczności używania inżynierii genetycznej w celu wyżywienia ludzkości zdrową żywnością i zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin.
Wykład odbędzie się na platformie MS Teams. Link do dołączenia znajduje się tutaj.
Organizatorem cyklu spotkań w ramach projektu „Kawiarnie naukowe w Uniwersytecie Gdańskim” jest Wydział Chemii UG oraz Wydział Ekonomiczny UG. Projekt realizowany jest w ramach programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki / Doskonała Nauka, moduł Społeczna odpowiedzialność nauki – Popularyzacja nauki i promocja sportu – finansowany przez Ministra Edukacji i Nauki.